Prijswinnaars Boef in de Wijk Zevenhuizen op pad met handhaving Zuidplas

Bericht geplaatst op 29 november 2018 in Zevenhuizen

Foto’s: Sylvia van Straalen

Tekst : Gouwe IJssel Nieuws

Twee van de prijswinnaars van het speurspel “Boef in de Wijk” dat onlangs in Zevenhuizen werd georganiseerd, mochten woensdagmiddag hun prijs komen innen.  Als beloning voor het als eerste vangen van een boef tijdens het spel, mochten ze een middag meelopen met de afdeling Handhaving van de gemeente Zuidplas.

Tijdens het spel Boef in de Wijk, dat op donderdag 27 september werd georganiseerd door de vrijwilligers van Buurtpreventie Zevenhuizen met ondersteuning van politie, handhaving en de gemeente Zuidplas, wisten Lieke van Rooijen en Romaissa Bouda samen één van de boeven als eerste te vangen. Voor de prijswinnaars in de jeugdcategorie waar beide dames aan meededen, had de gemeente een mooie prijs ter beschikking gesteld. De winnaars die mee wilden en mee durfden, mochten een middag op pad met de handhavers van de gemeente. Zo melden Lieke en Romaissa zich woensdagmiddag 28 november in de hal van het tijdelijke gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel, om daarna een drukke middag tegemoet te gaan.

Nadat beide dames uitgebreid kennis hadden gemaakt hun collega’s voor deze middag en ze een korte tour hadden gemaakt door hun tijdelijke werkomgeving, werd er eerst uitgebreid geluncht met patatjes. Nadat iedereen uitgegeten was, begon het echte werk. Tijdens een korte uitleg over de meldingen die de handhavers zoal binnen krijgen, betrapten de dames vanuit hun kantoorraam ineens een man die een oude kartonnen doos wilde dumpen in de bosjes tegenover het kantoor. Uiteraard was dit niet de bedoeling, waarop beide jeugdige handhaafsters direct naar buiten stormden (met de volwassen handhavers op de hielen) om de man eens streng toe te spreken.  De afvaldumper weigerde in eerste instantie iedere medewerking, waarop de dames  niets anders konden doen dan hem in de boeien slaan en voor hem een boete uitschrijven. Helaas bleek de man een draaideurcrimineel, want even later werd hij op heterdaad betrapt tijdens een fietsendiefstal en wederom door de jeugd-boa’s in de boeien geslagen.  Met de belofte het nu echt niet meer te gaan doen en nog een bekeuring van de jongedames op zak, mocht hij het bureau weer verlaten.

Na een kort werkoverleg, hadden de beide junior-handhavers nog wel zin in een verkeerscontrole en onder het spoorviaduct naast het station werd een droge plek gevonden om dit te gaan doen. Terwijl men daar net stond, kwam de melding binnen dat bij het winkelcentum om de hoek een CD gestolen zou zijn, de dief zou er in een auto vandoor zijn gegaan en richting het station rijden. Uiteraard stopten de dames heldhaftig het vermoedelijke voertuig, om het daarna aan een inspectie te onderwerpen.  Er werd inderdaad een CD aangetroffen in de auto, maar het bleek een eerlijk gekocht exemplaar te zijn. Het bleek wel een foute spaanstalige CD te zijn, maar het in bezit hebben van deze muziek is op zich niet strafbaar, vandaar dat de bestuurder zijn weg mocht vervolgen.  Nadat er nog enkele auto’s aangehouden waren, waarvan de bestuurders keurig bedankt werden voor de medewerking aan de controle, was het tijd om te gaan surveilleren in de winkelcentra van Nieuwerkerk aan den IJssel.

Met de bus van de handhaving, trok het complete team naar winkelcentrum Dorrestein. Hier werd een ronde gelopen en werd  een praatje gemaakt bij één van de winkeliers daar over de veiligheid in het winkelcentrum.  Nadat door de dames en hun begeleiders geconstateerd was dat het allemaal in orde was, werd er koers gezet richting de Reigerhof, waar men ook te voet het centrum in ging. Hier werd ook even gesproken met het winkelend publiek en werd ook hier de situatie eens goed bekeken. Nadat ook deze surveillanceronde met goed gevolg was afgelegd, ging men terug naar het gemeentehuis, waar Lieke en Romaissa nog hun officiële handhavingsdiploma in ontvangst mochten nemen.

Het werd een dynamische, leerzame maar vooral erg leuke middag voor de jeugdige prijswinnaars, waar veel tijd en moeite in was gestoken door de Afdeling handhaving van de Gemeente Zuidplas. Zo kreeg het spel Boef in de Wijk vanuit Zevenhuizen een mooi vervolg voor beide jongedames, die zich dus inmiddels bijna ervaren boevenvangers kunnen noemen.  De overige prijswinnaar van het spel kon er deze woensdagmiddag helaas niet bij zijn, maar de handhavers hebben beloofd dat zij binnenkort ook zo’n leuke middag met hen mag hebben.